Bonte Bentheimer

Het gevlekte Bonte Bentheimer ras

De Bonte Bentheimer is een van oorspong Duits varken. Het varken is middelgroot varken met loboren en is gemakkelijk te herkennen een onregelmatig zwart vlekkenpatroon op een witte of lichtgrijze ondergrond. Deze varkens zijn lichter van gewicht vergeleken met een Berkshire varken. Een zeug weegt rond de honderdtachtig kilo. Een beer weegt rond de tweehonderdvijftig kilo.  Het ras kent een hoge vruchtbaarheid en heeft goede moedereigenschappen.

11225322_393278350868806_6512849224986729702_n

Geschiedenis

De Bonte Bentheimer is een oud varkensras dat van eind negentiende eeuw tot halverwege de twintigste eeuw veel voorkwam in het de grensstreek van Bad Bentheim en Twente. Begin 1800 was men in Noord Duitsland was men niet langer tevreden over de prestaties van de toenmalige huisvarkens. Door de opkomende industrie werd de vraag naar vette varkens groter. De toenmalige huisvarkens waren te mager om aan die vraag te kunnen voldoen. Daarom begon men rond 1840 het zogenaamde Marschschwein, een variant van het Europese landvarken, in te kruisen met Berkshire- en Cornwall- beren uit Engeland. De gebieden rond Bentheim, Cloppenburg en Wettringen kunnen als oorsprongsgebied van de Bonte Bentheimer worden gezien. Hier werden uit de kruisingen voortkomende gevlekte biggen met loboren gebruikt om mee verder te fokken.

Achteruitgang aantallen Bonte Benheimers

Tot en met de jaren 50 van de 20ste eeuw was de Bonte Bentheimer een veel voorkomend en gewaardeerd ras. Het Bonte Bentheimer varken is bekend sinds halverwege de 19e eeuw. De bloeitijd van van dit ras was in de jaren 50 van de vorige eeuw, maar daarna ging het snel berg afwaarts. Dit kwam hoofdzakelijk door de veranderende vraag naar vlees. De consument verlangde een vlees kwaliteit met weinig vet. De Bonte Bentheimer heeft de aanleg om wat meer vet in het vlees te hebben. Deze vet aanzetting gebeurt met name wanneer de Bonte Bentheimer te intensief gehouden wordt en te snel vet gemest wordt.

Toch heeft het Bonte Bentheimer varken zich als een zelfstandig ras staande weten te houden tussen alle conventionele varkensrassen. O.a. de volgende eigenschappen maken de Bonte Bentheimer tot een behoudenswaardig ras; de goede vleeskwaliteit, zijn robuustheid, zijn vitaliteit, zijn vriendelijkheid en de goede moedereigenschappen.

Leefomgeving

Onze varkens krijgen veel ruimte binnen te eten, te schuilen en slapen en buiten om lekker in de modder te wroeten.

Biologische voeding

Varkens worden gevoed met vers gras van eigen boerderij en krijgen biologisch varkensvoer in de vorm van meel.

Kruising Bonte Bentheim en Berkshire

Sinds 2014 zijn wij gestart met het kruisen van de rassen Bonte Bentheimer en Berkshire. Hiermee proberen we de komende jaren de sterke kanten van beide rassen te benutten.

jan steenbergen - 10- kim buining fotografie

bronnen: Bonte Bentheimer stamboek; Levendehave