Berkshire

Het zeldzame Berkshire ras

Onze Berkshire varkens zijn van origine een Engels Berkshire-ras. Berkshire varkens zijn het oudste Engelse varkensras, van origine gefokt in de regio Faringdon en Wantage van het graafschap Berkshire, nu Oxfordshire geheten. Het varken is grotendeels zwart met enkel witte poten en een witte vlek op de snuit. Het is een fors varken een volwassen zeug weegt gemiddeld driehonderd, een beer vierhonderd kilo.

Berkshire varken, scharrelvarken

Men stopte ooit met het fokken van dit ras

Dit mooie zwarte varken was een aantal jaren geleden bijna verdwenen. In heel Europa zijn er minder dan 500 Berkshire varkens, waarvan een deel zich in Engeland bevindt. Het varken is net als andere ‘ouderwetse’ varkensrassen, wegens economische reden ingeruild voor het roze hoge opbrengst (en mager vlees) varken.

Hedendaags een luxe leefomgeving

Onze varkens krijgen veel ruimte binnen te eten, te schuilen en slapen en buiten om lekker in de modder te wroeten.

De Wagyu onder de varkens

Het vlees van het Berkshire varken is donkerder dan we gewend zijn. De marmering (vetgehalte in het vlees) is ouderwets en dus hoger. Dit doorregen vlees en is veel zoeter en fijner van smaak.

Dit heeft te maken met een aantal erfelijke factoren zoals: spiervezels, deze zijn heel fijn dat maakt het vlees bijzonder mals. Tijdens het bakken krimpt het Berkshire vlees nauwelijks en verliest geen tot weinig vocht. Daast bepalen ook de hoeveelheid rust, bewegingsruimte, voeding, en leeftijd de kwaliteit van het vlees.

bron: Levendehave